טיפולי פוריות

  רבים הזוגות אשר חולמים על הקמת משפחה וכדי להגשים את החלום, מנסים להיכנס להריון. אולם בפועל, לא לכולם הדבר בא בקלות. ישנם זוגות רבים אשר מתמודדים עם הפרעות פריון ולכן זקוקים לטיפולי פוריות. כיום התחום הנוגע בטיפולי פוריות מאוד מפותח ובפני זוגות עומדות כמה וכמה אפשרויות. אם הנכם מתלבטים בשאלה: האם טיפולי פוריות הם הפתרון עבורנו? לפניכם כמה דברים שכדאי שתדעו לפני כניסה לתהליך.

מתי טיפולי פוריות יהיו הפתרון המתאים?

רבים הזוגות אשר מנסים להיכנס להריון ולא מצליחים "על הפעם הראשונה". אולם מתי יהיה הזמן הנכון לגשת לרופא ולבדוק האם יש בעיה? בפועל לאחר שנה במהלכה קיימתם יחסי מין באופן סדיר, ללא אמצעי מניעה תוגדרו כסובלים מבעיית פוריות. כאשר האישה הנה בת 35 שנים ומעלה, אז פרק הזמן מתקצר לחצי שנה ללא השגת הריון. אז יש לפנות לרופא המומחה בטיפולי פוריות לביצוע בדיקות וקבלת המלצה על הטיפול המתאים. בשלב האבחון הראשון יש לברר אצל מי מבני הזוג יש בעיה בפוריות.
  • בעיות פוריות אצל נשים – בשליש מהמקרים מקורה של הסיבה לבעיות פריון תהיה באישה. כאשר ב- 10 עד 15 אחוז מהמקרים הסיבה להפרעת הפריון אינה ידועה. במקרים שהיא אכן ידועה הסיבה יכולה להיות גיל האישה, שיבושים בביוץ, בעיות בצוואר הרחם, פגיעה בחצוצרה, בעיות במבנה הרחם ומחלת אנדומטריוזיס.
  • בעיות פוריות אצל גברים – בשליש מהמקרים, הסיבה להפרעת הפריון תהיה נעוצה בגבר. הסיבות העיקריות שעשויות לגרום לבעיות פריון אצל גברים הן: מיקום לא תקין של האשכים, נפיחות של וריד באחד האשכים (וריקוצלה), שפיכת זרע בכיוון הפוך (רטרוגרדית), חסימה בצינוריות הזרע, זיהום או גידול במערכת הרבייה, בעיות הורמונליות או גנטיות, נוגדנים נגד זרע המיוצרים על ידי המערכת החיסונית, תרופות או טיפולים, נסיבות הקשורות לאורח חיים, עישון, צריכת אלכוהול או סמים ואימפוטנציה. במקרים של בעיות כרוניות ניתן לשקול שימוש בשירותי תרומת זרע על מנת להשיג את ההיריון הרצוי.
יש לציין כי גם אם הוגדר שקיימת בעיית פוריות והוצעו טיפולי פוריות, אין הדבר מצביע על כך באופן חד משמעי, שבני הזוג לא יוכלו להרות בצורה ספונטנית. כמו כן רוב הזוגות שהוגדרה להם הפרעת פוריות, כן בסופו של דבר הצליחו להשיג את התוצאות הרצויות ולהרות בעקבות הטיפול.

איך מאבחנים ומתי יש לפנות לרופא המומחה בטיפולי פוריות?

הפרעת פוריות היא אינה מחלה, כל שכך אין לה זמן מוגדר. עם זאת הגדרתה כבעיה כן מאפשרת לדעת מתי יש לפנות לרופא המומחה בפריון על מנת שיספק סיוע בכניסה להריון. לכן אם אינכם מצליחים להשיג הריון לאחר שנה של ניסיונות, או חצי שנה, במקרה והאישה מעל גיל 35, מומלץ לפנות לרופא נשים המתמחה בתחום ויכול לבצע ברור ולהמליץ על טיפולי פוריות מתאימים. הרופא יבצע ברור, יבדוק את ההיסטוריה הרפואית של שני בני הזוג, וישלח הן את האישה והן הגבר לבדיקות הנחוצות כדי לאבחן את מקור הבעיה. בין הבדיקות שיבוצעו נמצאות בדיקות פיזיות, בדיקת דם, בדיקות שתן, בדיקות אולטרסאונד, בדיקות הורמונליות, בדיקות גנטיות, ביופסיה ואצל גברים – בדיקת זרע כדי לקבל מידע על איכות הזרעים, כמותם, צורתם וכושר התנועה שלהם. כמו כן נשים מסוימות יעברו בדיקת הרזרבה השחלתית כדי לדעת מה כמות הביציות שלהם, או לפרוסקופיה, פעולה ניתוחית שבודקת האם יש חסימה בחצוצרות. יש לציין כי הבדיקות יבוצעו בהתאם להמלצת הרופא ומטרתן לסייע בקבלת ההחלטה על טיפולי פוריות מתאימים.

אילו סוגים של טיפולי פוריות קיימים?

לאחר שעברתם בירור וביצעתם את כל הבדיקות הנחוצות, הרופא יציג לפניכם את טיפולי הפוריות הקיימים. שלב זה מאוד מרגש אך גם נלווים אליו חששות מסוגים שונים, חששות הנובעים בעיקר מחוסר ניסיון וידע בתחום. לכן רגע לפני שמתחילים חשוב להבין כי ידע הוא כוח, ועל כן יש ללמוד ולהבין את ההבדלים בין הסוגים השונים של טיפולי פוריות, על שלביהם השונים.
  • מתן הורמונים – כאשר ישנה בעיה בביוץ הטיפול הנבחר יהיה מתן הורמונים מעודדי ביוץ. בניגוד לדרך הפעולה הטבעית של הגוף, הטיפול גורם לשחרור של כמה ביציות בו זמנית (ולא ביצית אחת כמו בדרך כלל) ובכך הוא מעצים את הסיכוי של האישה להיכנס להריון. הורמונים מעודדי ביוץ יהיו הטיפול הנבחר גם כאשר הסיבה לאי הפוריות אינה ידועה או כאשר ספירה הזרע נמוכה.
  • הזרעה תוך רחמית – ישנם מקרים בהם הרופא ימליץ על הזרעה תוך רחמית ולא על קיום יחסי מין רגילים. במקרה זה הגבר יביא עמו למעבדה זרע, ממנו יבחרו תאי הזרע ולהם כישורי התנועה הטובים ביותר. את התאים הנבחרים יזריק הרופא ישירות לרחם בעזרת צינורית גמישה ורכה. מדובר בפעולה שאינה כואבת אך יתכנו תופעות לוואי לאחריה.
  • הזרקת הורמון מגרה זקיקיםFSH) ) – כאשר מקורה של הבעיה בשחלות ובביציות טיפול הפוריות האפשרי הוא זריקות FSH. זריקות אלו מעודדות את צמיחתם של זקיקים בשחלות ומאפשרות את הבשלת הביציות. את הזריקות ניתן לבצע לבד, אולם יש צורך במעקב של אולטרסאונד ובדיקות דם לבחינת התגובה של האישה ולתכנון המשך הטיפול.
  • הפריה חוץ גופית (IVF) – במידה ועברתם טיפולי פוריות קודמים, אך ללא הצלחה, או כאשר הסיבות לאי הפריון הופכות את האפשרות הזו לאופציה היחידה, הפריה חוץ גופית תהיה אפשרות שיש לשקול. בטיפול זה הביצית מופרית על ידי זרע מחוץ לרחם, בתנאי מעבדה ולאחר שנוצרים עוברים הם מוחדרים בחזרה לרחם.

איך בוחרים טיפולי פוריות?

כאמור, קיימים סוגים רבים של טיפולי פוריות, מה שמצריך הפעלת שיקול דעת, ניסיון ומקצועיות מטעם הרופא המטפל. ברוב המקרים סוג הטיפול שיבחר תלוי בכמה וכמה גורמים עיקריים, ביניהם: גיל האישה, הגורם להפרעת הפוריות ומשך הזמן שבעיית הפוריות קיימת. כמו כן גם לרצונותיהם ולשיקול דעתם של בני הזוג ישנו משקל משמעותי ולכן כדאי ורצוי שתתקיים שותפות מלאה וקשר טיפולי שקוף בין הרופא לבין בני הזוג, על מנת שאלו יוכלו להביע את דעתם ולהיות שותפים לתכנון והתאמת הטיפול. כמובן שגם הבעיה עמה בני הזוג מתמודדים הנה קריטית בעת קבלת ההחלטה, שכן הטיפולים המוצעים מותאמים לה. ישנם מקרים בהם תרופות הורמונליות יעזרו לפתור את הבעיה, יש מקרים בהם הפתרון יבוא לידי ביטוי לאחר התערבות ניתוחית ובמקרים אחרים, כאשר כל הטיפולים האחרים לא עוזרים, יש לעבור לטיפולי הפריה חוץ גופית.

מה צריך לדעת לפני שמתחילים טיפולי פוריות?

קודם כל בשורה משמחת – ישראל נחשבת למעצמה בתחום של טיפולי פריון, כך שטוב לדעת שאינכם לבד. מדי שנה בשנה מבוצעים בישראל לבדה כ – 40 אלף מחזורים של טיפולי פוריות. ולמעשה בארץ אישה עד גיל 45 רשאית וזכאית לעבור טיפולים שכאלו. עם זאת יש לקחת בחשבון כי למרות שכניסה להריון היא דבר מרגש, מדובר בתהליך לא פשוט אשר עשוי לקחת זמן ואף להתיש את בני הזוג עד להשגת התוצאות המיוחלות. אם דאגתם מהעלויות, קחו בחשבון שישראל היא אחת המדינות הבודדות בעולם, אם לא היחידה, שמממנת מספר גדול של מחזורי טיפול במסגרת טיפולי הפוריות שמציעה. למעשה טיפולי הפוריות כלולים בסל הבריאות והם ניתנים לזוגות אשר אין להם ילדים בנישואיהם הנוכחיים וכן לנשים אשר רצונן הוא להקים משפחה חד הורית.

טיפולי פוריות – הן לאישה והן לגבר

ליקוי פוריות זו בעיה שעשויה להתגלם הן אצל האישה והן אצל הגבר, לכן כדי להחליט על אופיו של הטיפול הדרוש חשוב לבצע אפיון מעמיק. במידה ומקורה של הבעיה בגבר, הוא יעבור טיפולי פוריות ייעודיים לרבות ניתוח, טיפול תרופתי ועוד. גם כאשר מקור הבעיה באישה, ישנן אפשרויות טיפוליות שונות ולכן חשוב קודם כל להתייעץ עם הרופא המטפל על מנת לקבל את כל המידע הרלוונטי וכתוצאה מכך לבצע החלטה מושכלת אודות הטיפולים הנדרשים. בכל מקרה על הרופא לבצע בירור מעמיק כדי לרדת לעובי הקור ולהציע את המסגרת הטיפולית המתאימה. יש לציין כי למרות שמדינת ישראל מעודדת טיפולי פוריות, עדיין אין הדבר נעשה ללא הגבלה. כדי לעבור טיפולים יש למלא את הטפסים הנדרשים, כמו כן לנשים מעל גיל 42 לא יאושרו יותר משלושה מחזורי טיפול עוקבים אשר בהם לא הגיעו לשלב החזרת העוברים.  עבור נשים בכל גיל: לאחר יותר מארבעה מחזורי טיפול עוקבים ללא החזרת עוברים או שמונת מחזורי טיפול מבלי השגת היריון, ייערך דיון מחודש של הצוות הרפואי בנוגע לאופן המשך הטיפול ומידת כדאיותו.

איך בוחרים רופא מומחה לטיפולי פוריות?

למרפאת הפריון אותה בוחרים יש משקל גדול בהצלחת הטיפול. יש לזכור כי טיפולים אלו עשויים לקחת זמן ולדרוש מכם מחיר רגשי, לכן חשוב כי הרופא עמו תעברו את התהליך יהיה המתאים ביותר עבורכם, מכל הבחינות, על מנת שהתוצאות יהיו מיטביות, ולא פחות חשוב – כמה שיותר מהירות. בין השיקולים העיקריים שצריכים ללוות אתכם בעת בחירת רופא המומחה לפריון הם ניסיונו בביצוע והתאמת טיפולי פוריות, הכשרתו בתחום, הרושם הראשוני ותחושת הבטן שלכם כאשר אתם נמצאים בקרבתו ועוד. אם התהליך חדש לכם, מוטב כי יהיה זה רופא שתרגישו בנוח לשאול אותו שאלות ובמקביל שיוכל לספק לכם תשובות מקיפות אודות כל שאלה שתשאלו. כמו כן עליו להציג לפניכם את כל המידע הנחוץ לכם לקבלת החלטות, לרבות התוצאות האפשריות לצד הסיכונים הקיימים.

פרופסור לברון – מומחה לטיפולי פוריות

בשנים האחרונות תחום טיפולי הפוריות עבר כברת דרך וליקויי פריון מטופלים על ידי אמצעים פרמקולוגיים שונים ומגוונים. לבד מן העובדה שהתכשירים הקיימים הנם יקרים, חלקם עלולים להוביל לסיבוכים ולכן חשוב לפנות לגורם מקצועי לצורך התאמת הטיפול. כאן המקום לערוך היכרות עם פרופסור יעקב לברון. פרופסור לברון נחשב כפורץ דרך בתחום רפואת הפריון וחקר הרבייה באדם. לאורך שנות פעילותו היה שותף לפיתוח שיטות חדשניות לטיפול בהפרעות וליקויי פריון והנו חלוץ בארץ ובעולם ביישום שיטות אלו בליקויי פריון של גברים. הישגיו הרבים בתחום טיפולי פוריות הפכו אותו למוביל בתחומו וכיום הוא מאייש תפקידי מפתח בתחומי המיילדות, גניקולוגיה וטיפולי פוריות בבתי חולים בארץ ובעולם.

צרו קשר לתיאום פגישה בנושא טיפולי פוריות

במידה ואינכם מצליחים להשיג הריון בכוחות עצמכם, זה הזמן להתחיל לחשוב על טיפולי פוריות ולפנות לעזרה מקצועית. פרופסור לברון הנו בעל שם עולמי בתחום ולזכותו עומדים סיפורי הצלחה רבים ומשמחים. שאלתם את עצמכם מה הצעד הראשון? קודם כל מוטב ליצור קשר עם צוות המרפאה על מנת לתאם תור. במהלך הפגישה, פרופסור לברון יבחן לעומק את המקרה הפרטי שלכם, על מנת להחליט על אופן הטיפול הרצוי. ניסיונו הרב בתחום מאפשר לו להחליט מתי ללכת מן הקל אל הכבד ולהתחיל בטיפול הפשוט ביותר, ומתי לא כדאי לבזבז זמן ולהתחיל ישר בטיפולים יותר מורכבים כמו הפריה חוץ גופית. זאת תוך שנשאר מעודכן בכל החידושים והטכנולוגיות הקיימות בתחום, עושה שימוש בטכניקות טיפול חדשות ומציע טיפול וליווי אישי ומסור.

לתיאום פגישה עם פרופסור יעקב לברון השאירו פרטים או צרו קשר עוד היום ותוכלו לעשות את הצעד הראשון בדרך להרחבת המשפחה!

 

 

אולי יעניין אתכן/ם גם:

קורונה והיריון

מאמץ עולמי עצום מושקע בימים אלו להבנה של המגיפה העולמית ששמה הרשמי הוא COVID-19. בכלל זה מדע הרפואה מנסה להבין גם את ההשלכות של הווירוס

קרא עוד »

כל מה שצריך לדעת על הקפאת בציות

מאת פרופ' לברון יעקב אחת ההתוויות החשובות בתחום רפואת הרבייה באדם היא שימור הפריון באמצעות הקפאת ביציות. אורח החיים המודרני הביא לשינויים מרחיקי לכת בתכנון

קרא עוד »

סוגי טיפולי פוריות לאישה

  כאשר אישה או זוג רוצים להביא לעולם ילד הם מתחילים לרוב את הניסיונות בדרך הרגילה. אלא שבמקרים מסוימים, חולפים חודשים רבים ללא תוצאות ומגיעה

קרא עוד »