הפרעות פיריון

ההריון הוא תהליך טבעי, אך ישנם מקרים שבהם נדרש סיוע על מנת שבני הזוג יוכלו לחבוק את התינוק החדש המצטרף למשפחה. כיום ישנן דרכים רבות המאפשרות לאבחן מקרים של בעיות פוריות, ובזכותן ניתן להרכיב את תכנית הטיפול המתאימה, שבסופה יושג ההיריון המבוקש.

מהי בעית פוריות

ראשית, לפני שמתחילים לדון בסיבות להפרעות בפיריון ולטיפול בהן, חשוב להבין מהי בעצם בעית פוריות. הריון הוא תהליך מורכב, ועל מנת להבטיח את התרחשותו, צריך להתקיים מפגש בין תא זרע תקין לבין תא ביצית תקינה. לאחר מכן, על מנת שההריון יתקדם, צריך שתהיה השתרשות תקינה של העובר בדופן הרחם. מכיוון שמדובר בתהליך הכולל שלבים רבים, לעתים קרובות יעברו מספר חודשים לפני שניתן יהיה להשיג הריון ספונטני, כלומר הריון המושג ללא סיוע רפואי. אלא שאם חלפה שנה, ובני הזוג לא השיגו את ההריון המבוקש, כדאי לפנות לבירור רפואי. כשמדובר בזוג שבו האישה חצתה את גיל 35, מומלץ לפנות להתייעצות עם מומחה כבר לאחר חצי שנה. הפרעות פריון יכולות לנבוע מבעיות פריון אצל האישה, מבעיות פריון אצל הגבר, או מגורם לא ידוע. מטרת הבירור הרפואי היא לאתר את הסיבה לאי הפריון ולהתאים לבני הזוג את הפתרון הנכון עבורם.

הפרעות פריון שמקורם באישה

אחד הגורמים המשפיעים ביותר על פריון האישה הוא הגיל שלה. הביציות של האישה נוצרות עוד בזמן היותה עוברית, כשמרגע שמתחיל שלב הפוריות שלה, מבשילה בכל פעם ביצית אחת. הביציות שנותרות מאבדות מאיכותן ככל שחולף הזמן, ועל כן גיל האישה משפיע על יכולתה להיכנס להריון. נשים רבות המעוניינות לדחות את גיל הכניסה להריון בוחרות בהקפאת ביציות שתאפשר להן לבצע הליך כניסה להריון גם בגיל מבוגר יותר. אלא שישנם מקרים שאיכות הביציות אינה מספקת, או שהאישה נדרשת מסיבה אחרת לקבל תרומת ביצית. מלבד איכות הביציות, פריון האישה מושפע גם ממועד הביוץ, כאשר אם קיימים שיבושים במועד זה, הכניסה להריון עלולה להתעכב. גם כאשר מתקיימת הפרייה, עלולה להיווצר בעייה בהשרשה בשל בעיות במבנה הרחם או בשל זיהום שממנו סובלת האישה. במקרים אחרים ייתכן כי פגיעה בחצוצרה שדרכה עוברת הביצית היא המונעת את ההריון, או שישנם מצבים רפואיים אחרים כגון בעיות בצוואר הרחם או  אנדומטריוזיס, שאינם מאפשרים קיומו של הריון תקין.

הפרעות פריון שמקורם בגבר

עד לא מזמן, הגישה הרפואית הרווחת כללה בחינה של מצב האישה ורק לאחר מכן בדיקת מצבו של הגבר. אלא שכיום ברור כי חלק בלתי מבוטל מבעיות הפריון נובעות ממצבו הרפואי של הגבר, ועל כן חשוב לבדוק גם נושא זה לפני התחלת הטיפול. חשוב לציין כי אמנם פריון הגבר נשמר, אך לאורך השנים עלולה איכות הזרע לרדת, בין השאר בשל גורמים סביבתיים כגון עישון או השמנת יתר. בעיות פריון אצל הגבר עלולות לנבוע ממגוון רחב של סיבות. במקרים רבים קיימת חסימה בצינורות המונעת את הגעת הזרע מהאשכים לאיבר המין של הגבר. סיבה אחרת יכולה להיות וריקוצלה (נפיחות של וריד באשך) שתוצאתה היא עלייה הטמפרטורה באשך המביאה לפגיעה באיכות הזרע. במקרים אחרים בשל פגיעה במבנה, מתרחשת שפיכה בכיוון ההפוך כך שהזרע נפלט אל שלפוחית השתן. ייתכנו גם מקרים של אשך טמיר או של זיהומים שונים הפוגעים ביכולת הרבייה של הגבר.

פנייה לאבחון ולטיפול

כאמור, בני זוג שניסו במשך שנה להיכנס להריון ולא צלחו, כדאי שיפנו לבירור רפואי על מנת לבדוק את הסיבות לבעיית הפריון. לעתים יהיה מדובר בבעיה קלה יחסית הניתנת לפתרון מיידי, ולעתים תדרש התערבות רפואית משמעותית יותר. כך או כך, כיום שיטות האבחון הרבות מאפשרות בניית תמונה מלאה ומפורטת, וכך ניתן לאתר את הפתרון המתאים לבני הזוג.