טיפולי פונדקאות בחו"ל

טיפולי פוריות הם תמיד הליך מורכב, גם מהפן הגופני וגם מהפן הנפשי. ההחלטה לפנות לפונדקאות אינה החלטה קלה, והיא מערבת מגוון רחב של שיקולים, ומציפה רגשות וקשיים.

על אחת כמה וכמה קשה לקבל החלטה לבצע הליך של פונדקאות במדינה זרה, אולם לעיתים זהו הפתרון הטוב ביותר, ולעיתים זהו הפתרון האפשרי היחידי.

 

למי מתאים ההליך?

החוק בישראל מגדיר בצורה ברורה מי רשאי לבצע הליך של פונדקאות בארץ – זוגות הטרוסקסואלים נשואים, או בעלי הסכם זוגיות. המשמעות היא שרווקים ורווקות וזוגות חד מיניים אינם יכולים להשתמש בשירותי אם פונדקאית בצורה חוקית בארץ – וכיוון שכך הם לא יוכרו כהורים הביולוגיים של הילד. במקרים כאלו אין ברירה אלא לפנות להליך של פונדקאות בחו"ל.

ישנם מקרים שבהם ההליך במדינה זרה זול יותר בהשוואה להליך בארץ, כך שזו אלטרנטיבה עבור זוגות שכן עומדים בקריטריונים, אך לא יכולים לשאת בעלויות הגבוהות הנדרשות לכך בישראל.

 

היכן מתחילים?

ישנן כיום מספר מדינות המאפשרות לישראלים לבצע הליך של פונדקאות, כאשר לכל מדינה הכללים והחוקים שלה. ישנן היום מספר עמותות וארגונים הפועלים בארץ, שמספקים מידע או שירותים שונים, כך שאפשר להתחיל לגשש ולראות מה הם מציעים ומה האפשרויות העומדות בפניכם.

עלויות התהליך גם הם משתנים מאוד ממדינה למדינה. במדינות מערביות בהן יש ביקוש גבוה לפונדקאות, המחיר בדרך כלל יהיה גבוה יותר בהשוואה למדינות אסיה למשל. מלבד תשלום לאם הפונדקאית ישנם גורמים נוספים שצריך לקחת בחשבון – עלויות של טיסות הלוך וחזור, עלויות של בדיקות רפואיות ושירותי עורך דין לעריכת ההסכם. וכמובן כדאי לברר מראש על תרומת ביציות עלויות, מאחר והליך זה גם הוא משפיע על הפן הכלכלי.

 

כיצד בוחרים את הפונדקאית?

אומנם ניתן לבצע את התהליך באופן עצמאי, אך ישנן סוכנויות אשר נמצאות בקשר עם נשים מקומיות במדינת היעד. כמובן שהאם הפונדקאית חייבת להיות מעל גיל 18, בריאה ובמצב נפשי ושכלי המאפשר לה להסכים להליך בצורה מודעת. בחירת הפונדקאית תלויה כמובן גם בחוקים של מדינת היעד, ולכן חשוב מאוד להיות בקשר עם עורך דין הבקיא בהליך, שיוכל להנחות אתכם.

לצד הפן הגופני, צריך לזכור שמדובר בהליך משפטי מורכב. לכן חייבים לחתום על הסכם משפטי מסודר וברור, שיהיה הוגן כלפיכם וכלפי האם הפונדקאית גם יחד.

חלק מהאנשים הפונים לפונדקאות רוצים לשמור על קשר הדוק ורציף עם הפונדקאית, וחלק מעדיפים לשמור על ריחוק מסוים מהתהליך. הדבר תלוי בכם ובפונדקאית.

 

כיצד מביאים את הילוד לישראל?

על מנת לאפשר את כניסת הילוד לישראל ורישומו בתעודת הזהות, ישנם מספר תהליכים שצריך לבצע. כדי לרשום את הילוד בתעודת הזהות, צריך קודם כל לבצע בדיקה גנטית על מנת לקבוע מיהם הוריו הביולוגים. כמו כן, צריך להחתים את הפונדקאית על טפסי וויתור.

התהליך כולו אורך לרוב מספר שבועות, ומבוצע בסיוע שגרירות ישראל באותה מדינה.

פונדקאות בחו"ל

רבים לא יודעים זאת, אך מדינת ישראל הייתה הראשונה בעולם שהסדירה את סוגיית הפונדקאות בחוק. החוק שזכה לשם "חוק הסכמים לנשיאת עוברים", נכנס לתוקפו ב-1996 ובין היתר בא להסדיר את מערכת היחסים שבין בני זוג המעוניינים להביא צאצא לעולם באמצעות פונדקאית, לבין הפונדקאית המיועדת. המעניין הוא שהחוק נחקק בעקבות המלצה של ועדה ממשלתית שהוקמה על רקע עתירה שהגישו בני זוג שרצו לעבור תהליך פונדקאות בחו"ל. הפרשה הסתיימה בסופו של דבר בפשרה אך הובילה כאמור להקמת ועדת אלוני, שתפקידה היה לבחון את נושא ההפריה החוץ-גופית מהיבטים שונים ובין היתר לדון בנושא של הסכמים לנשיאת עוברים.

החוק שנחקק מקץ מספר שנים מהפרשה, חולל מהפכה של ממש בתחום הפונדקאות ולמרבה הצער, הטיל מגבלות חמורות על רבים בציבור הישראלי. כך לדוגמה בניגוד לטכניקות פריון שונות כמו הפריה חוץ-גופית או הזרעה מלאכותית תוך שימוש בביצית או זרע, הרי שהסדר נשיאת עוברים פתוח באופן בלעדי בפני זוגות הטרוסקסואליים בעלי מעמד מוסדר חוקית. אי לכך, זוגות של הומוסקסואלים או לסביות, כמו גם נשים רווקות, אינם מורשים מבחינה חוקית לעבור הליך של פונדקאות בישראל.

זוהי הסיבה בגינה ישנם זוגות רבים הנאלצים לעבור תהליך של פונדקאות בחו"ל ובנושא זה נעסוק במאמר שלפניכם. הסיבה בגינה בחרנו להשתמש במילה "נאלצים", נעוצה בעובדה כי תהליך של פונדקאות בחו"ל, במקרים מסוימים כרוך בעלויות גבוהות יותר ונחשב למורכב יותר בהשוואה לתהליך פונדקאות בישראל.

מהי העלות של פונדקאות בחו"ל?

השאלה השכיחה ביותר שעולה כאשר דנים בנושא של פונדקאות בחו"ל, נוגעת מן הסתם לעלות הכוללת של התהליך. יש לציין כי מדובר בשאלה שלא ניתן לענות עליה באופן כללי וזאת כיוון שהעלויות נעות על ספקטרום רחב ביותר ומשתנות ממקרה למקרה.

כך לדוגמה הליך פונדקאות המתקיים באוקראינה לצורך העניין, לנצח יהיה זול יותר מהליך המתבצע במדינה כמו קנדה או ארצות הברית למשל. כמו כן ככול שיתבצעו יותר טיפולים ויותר ניסיונות כניסה להיריון, כך העלות תהיה גבוהה יותר בהתאם ומטבע הדברים, אין כל דרך לצפות מרכיב זה מראש. העלות מושפעת במידה רבה גם מסוגי הפוליסות שעבורן משלמים ההורים המיועדים, מגובה שכר הטרחה של הסוכנות המטפלת בעניינם ומאלמנטים רבים נוספים שיש לקחת בחשבון לפני שמתניעים את התהליך המורכב.

רק כדי לסבר את האוזן נציין כי העלות של הליך פונדקאות המבוצע כיום בארצות הברית, יכולה להגיע בקלות ל-150 אלף דולרים, כלומר ליותר מחצי מיליון שקלים.

מה הם היתרונות של פונדקאות בחו"ל?

ציינו כי במקרים רבים הבחירה לעבור תהליך פונדקאות בחו"ל היא בגדר אילוץ, אך למען ההגינות חשוב גם לעדכן כי ישנו מגוון רחב של יתרונות לבחירה זו. כך לדוגמה מדובר באלטרנטיבה מצוינת עבור בני זוג המעוניינים לקצר את זמני ההמתנה באופן משמעותי וזאת כיוון שבניגוד לפונדקאות בישראל, בחו"ל אין צורך בהליכים בירוקרטיים מורכבים הכרוכים בין היתר בקבלת אישורים ממשרד הבריאות, שיכולים להימשך שישה חודשים ואף יותר מכך.

מעבר לכל זה, החוק הישראלי מטיל מגבלות רבות מאוד על בני זוג המעוניינים לעבור את התהליך בישראל, שלא חלות מן הסתם על בני זוג הבוחרים לעבור את התהליך בחו"ל. כך למשל בחוק הישראלי ישנן מגבלות הקשורות לגיל ההורים המיועדים, למספר ההחזרות לרחם שמותר לבצע ועוד.

באילו מדינות ניתן לבצע כיום פונדקאות בחו"ל?

לצערם של ישראלים רבים, בשנים האחרונות האפשרות החוקית לעבור תהליך של פונדקאות, נסגרה במדינות לא מעטות. עד לא מזמן ניתן היה למשל לעבור את התהליך במולדובה, בנפאל, בהודו ובתאילנד, אך כיום מדינות אלו כבר אינן רלוונטיות לישראלים. חשוב להבין כי מדינת ישראל מוכנה להכיר בילדים שנולדו בהליך של פונדקאות בחו"ל, אך ורק אם ההליך הוסדר במדינת  היעד בצורה חוקית והמדינות שבהן התחום מוסדר בחוק נכון להיום הן מקסיקו, אוקראינה, גיאורגיה, ארצות הברית וקנדה בלבד.

בהקשר זה נציין עוד כי למרות שקנדה היא יעד פוטנציאלי להליך פונדקאות, הרי שהחוק הקנדי לא מסדיר את הנושא באופן מלא. כמו כן החוק הקנדי לא מאפשר להעביר תשלום לפונדקאיות ומסיבה זו המאגר של הפונדקאיות בקנדה מצומצם מאוד. ככול הנראה נכון להיום היעדים הפופולאריים ביותר בקרב ישראלים המעוניינים לעבור תהליך של פונדקאות בחו"ל, הם גיאורגיה ואוקראינה ויש לכך מספר גורמים. בין היתר מדובר במרחק הקצר יחסית שבין מדינות אלה לישראל (בהשוואה לארצות הברית, מקסיקו וקנדה) אך בנוסף מדובר בעלות הנמוכה יחסית. למעשה במקרים רבים העלות הכוללת של הליך פונדקאות המבוצע בגיאורגיה או באוקראינה, נמוכה יותר מהעלות של תהליך פונדקאות המבוצע בארץ.

מה קורה לאחר הלידה?

לאחר הלידה של התינוק, הפונדקאית ובני הזוג ניגשים יחד לשגרירות הישראלית במדינה שבה התרחשה הלידה על מנת שהפונדקאית תוכל לחתום על הסכם ויתור זכויות. במקביל על בני הזוג שעברו תהליך פונדקאות בחו"ל לשלוח דגימת רוק מהתינוק לבית החולים תל השומר, על מנת שניתן יהיה לאשר כי ישנו קשר גנטי בין ההורים לצאצא. לאחר שיתקבל האישור כי ישנה התאמה גנטית ולאחר שיאושר ההסכם שנחתם בין בני הזוג והפונדקאית, ניתן יהיה לרשום את בני הזוג כהוריו של התינוק בתעודת הלידה שלו. כל עוד אחד מההורים ישראלי, הילד יקבל מספר זהות באופן אוטומטי ודרכון ישראלי. הן הדרכון ואת מספר הזהות ישלחו מישראל לשגרירות הישראלית שתעביר אותם לבני הזוג, על מנת שיוכלו לחזור עם התינוק ארצה.

המרפאה של פרופ' לברון פתוחה בפניכם

פרופ' לברון הוא מומחה בעל שם עולמי למיילדות, גניקולוגיה ופריון ומכהן כראש היחידה להפריה חוץ-גופית בבית החולים ISDA שבקייב. כמו כן פרופ' לברון הוא יועץ הפריון הראשי של קופת חולים מאוחדת ובנוסף מרכז את תחום האבחון הגנטי הטרום-השרשתי ביחידה להפריה חוץ גופית, בביה"ח שיבא בתל השומר. שיעורי ההצלחה של פרופ' לברון בטיפולי פוריות גבוהים מהממוצע ובמסגרת עבודתו הוא מעניק שירות סבלני, קשוב ואדיב לזוגות רבים העוברים תהליכי פונדקאות בחו"ל. לקבלת פרטים נוספים על פונדקאות בחו"ל ולתיאום מועד לפגישת ייעוץ, אתם מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם ונציג שירות ישוב אליכם בהקדם.