פונדקאות היא המילה העברית שנבחרה לתאר נשיאה של עובר ברחמה של אישה עד לידת התינוק, לשם מסירת הוולד להורים מיועדים. במאמר שלפניכם נפרט אודות הליך פונדקאות בארץ, אך לפני שנוכל לשפוך אור על פונדקאות בישראל באופן ספציפי, חשוב להכיר ראשית את הסוגים השונים של פונדקאות באופן כללי.
כיום נהוג להבחין בין שני סוגים שונים של פונדקאות: פונדקאות מלאה (פונדקאות הריונית) ופונדקאות חלקית (פונדקאות מסורתית). פונדקאות מלאה היא נשיאה של עובר שנוצר מביצית שלא שייכת לפונדקאית. כך למשל במקרים מסוימים מדובר בביצית שהגיעה מהאם המיועדת, שמסיבות כאלו ואחרות לא יכולה לשאת את העובר ברחמה שלה ובמקרים אחרים הביצית מגיעה מתורמת אלמונית.
פונדקאות חלקית לעומת זאת, כרוכה בהפריית ביצית השייכת לפונדקאית, לרוב בתהליך של הפריה מלאכותית. סוג זה של פונדקאות מוביל להולדתו של תינוק החולק מטען גנטי עם הפונדקאית שנשאה אותו ברחמה ולכן נחשב למורכב יותר מכל בחינה אפשרית, בדגש על הבחינה המשפטית והבחינה הנפשית. בספרות המחקרית בישראל, נהוג לכנות תהליך זה "תחליפאות" ופונדקאית העוברת תהליך זה נהוג לכנות "אם תחליפית". כפי שנרחיב בהמשך, כאשר מדברים על פונדקאות בארץ, הכוונה היא אך ורק לפונדקאות מלאה.
פונדקאות בישראל? רק מלאה!
חשוב לציין כי ישנן גישות מגוונות ביותר בנוגע לסוגים השונים של פונדקאות ברחבי העולם. כך לדוגמה, בקנדה ובבריטניה חל איסור מוחלט על פרסום של שירותי פונדקאות ובנוסף חל איסור על קבלת שכר תמורת השירותים (למעט כיסוי הוצאות). בארצות הברית לעומת זאת, ישנן מדינות שבהן החוק כלל לא מכיר בפונדקאות ומצד שני ישנן מדינות שבהן הפונדקאות מותרת אך כפופה למגבלות כאלו ואחרות: ישנן מדינות שבהן קיימת הגבלה על גובה הסכום שמותר לשלם לפונדקאית, באחרות ההליך אפשרי רק לזוגות נשואים ועוד.
הואיל ועסקינן בנושא של פונדקאות בישראל, חשוב לחזור ולהדגיש כי סוג הפונדקאות היחיד המותר נכון לכתיבת שורות אלה (2017) בישראל, הוא פונדקאות מלאה או פונדקאות הריונית. לעומת זאת הסוג השני של פונדקאות (פונדקאות חלקית או מסורתית), אסור בישראל מכל וכול. יש לציין כי באופן כללי ישנם גורמים רבים וביניהם אנשי ציבור, מומחים לאתיקה ואנשי דת, הרואים בהסכם פונדקאות חלקית הנחתם בין הפונדקאית להורים, כסוג של אימוץ. למעשה יש אף הרואים בסוג זה של קשר, כלא פחות ממתכונת מודרנית של סחר בתינוקות.
מה הם תנאי הסף להסכם פונדקאות בישראל?
תחום הפונדקאות בישראל מוסדר על ידי "חוק ההסכמים לנשיאת עוברים", שנחקק ב-1996. החוק נחקק בעקבות המלצות של ועדה ציבורית שמונתה על ידי משרד המשפטים (ועדת אלוני). הוועדה מונתה בתגובה לעתירה שהגישו בני זוג בשנת 1991, לאחר שלא הותר להם להתניע תהליך של פונדקאות בארץ. שמו המלא של החוק הוא "חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד), התשנ"ו-1996" ובין היתר מצוינים בו מספר תנאי סף מקדימים שכדאי להכיר. רק כאשר תנאים אלו מתקיימים, יכולים הפונדקאית המיועדת ובני הזוג לערוך ביניהם הסכם מסודר ולקבל את אישור הוועדה לנשיאת עוברים. להלן חלק מתנאי הסף ההכרחיים:
- ההורים המיועדים הם בני זוג, איש ואישה, תושבי ישראל ובגירים.
- הפונדקאית המיועדת היא בגירה תושבת הארץ, שהרתה בעבר ומגדלת לכל הפחות ילד אחד.
- עברה שנה אחת לכל הפחות מאז הלידה האחרונה (של הפונדקאית המיועדת).
- אין קרבה משפחתית בין אחד מההורים המיועדים לאם הנושאת.
- ההורים המיועדים והפונדקאית המיועדת הם בני אותה דת.
- במועד החתימה על ההסכם, גילה של הפונדקאית המיועדת נע בין 38-22.
- הן הפונדקאית המיועדת והן ההורים המיועדים נמצאו כשירים ומתאימים מבחינה נפשית ופיזית להתקשר בהליך.
- עד לחתימת ההסכם, הפונדקאית המיועדת לא עברה יותר משני הליכי נשיאת עוברים.
מעניין לדעת כי הפסיקה בשנים האחרונות תרמה רבות לעיצוב רוח החוק. כך לדוגמה, וועדת אלוני דגלה בתפישה לפיה החוק נועד לעזור לזוגות חשוכי ילדים בלבד, אך ביולי 2011 קבע בג"ץ שבני זוג רשאים להביא לעולם ילד באמצעות פונדקאית, ללא קשר למספר הצאצאים שהעמידו. כמו כן ניתן לציין כי החוק עצמו לא מיישר קו באופן מלא עם המלצות ועדת אלוני: חברי הוועדה המליצו לדוגמה למנוע את האפשרות של העברת תשלום לגורם שלישי ואילו החוק מתיר להעביר כסף לגורמים שלישיים כמו סוכנות פונדקאות.
מה היא העלות של הליך פונדקאות בארץ?
העלות של הליך פונדקאות בישראל כוללת מספר מרכיבים בסיסיים, אך תמהיל המרכיבים משתנה ממקרה למקרה. רבים סבורים כי התשלום היחיד שבו צריכים לעמוד בני הזוג הוא התשלום שעליהם להעביר לפונדקאית עבור השירות שהיא מספקת, אך האמת היא שלא בכך מסתיימים הדברים.
כך לדוגמה במקרים רבים משלמים בני הזוג לסוכנות מקצועית עבור האיתור של הפונדקאית ובנוסף רבים משלמים עבור ייעוץ משפטי. מעבר לזה, יש לשלם עבור אבחונים פסיכולוגיים ורפואיים המחויבים על פי חוק הן לפונדקאית המיועדת והן לבני הזוג וכן חשוב לבטח את הפונדקאית המיועדת ולשלם לה עבור כל ההוצאות הרלוונטיות (בגדי היריון, נסיעות, שירותי שמרטפות ועוד). התשלומים השונים מופקדים בחשבון הנאמנות של הפונדקאית לפני חתימת ההסכם בוועדה והכספים מועברים לפונדקאית לפי אבני הדרך הקבועות בהסכם (ככול שההיריון מתקדם, הסכומים גדלים בהתאם).
נעים להכיר, פרופ' יעקב לברון
אחד השלבים החשובים ביותר בכל הליך פונדקאות בישראל, הוא כמובן תהליך ההזרעה המלאכותית. רבים לא נותנים על כך את הדעת אך ישנה חשיבות עליונה לתת עדיפות לרופא מנוסה ובעל מוניטין איכותי וזאת על מנת שסיכויי ההצלחה של התהליך יהיו כמה שיותר גבוהים וששלב זה של התהליך יעבור על הצד הטוב ביותר.
זהו אם כך המקום להכיר את פרופ' יעקב לברון, מומחה בעל שם עולמי למיילדות, גניקולוגיה ופריון. פרופ' לברון סיים את ההתמחות שלו בשנת 1990 ומאז פיתח מגוון שיטות פורצות דרך לטיפול בבעיות פוריות בגברים ובנשים. בין היתר פרופ' לברון מכהן כיום ביחידה להפריה חוץ-גופית בביה"ח שיבא שבתל השומר כמרכז תחום האבחון הגנטי הטרום-השרשתי וכיועץ הפריון הראשי של קופת חולים מאוחדת. במסגרת עבודתו מלווה פרופ' לברון בני זוג ישראלים המעוניינים לעבור תהליך של פונדקאות בישראל ובתחום זה זוקף לזכותו סיפורי הצלחה מרגשים רבים.
לקבלת פרטים נוספים על ההליך ועל שירותים נוספים הניתנים במרפאה של פרופ' לברון, אתם מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם ונציג שירות ישוב אליכם בהקדם.