הרצון בילד משלך הוא צורך טבעי. זוגות המצפים לילד מחכים כבר לרגע שבו ייראו אותו לראשונה, יחזיקו אותו וינסו להבין למי הוא דומה. כל אחד מביא ילדים לעולם מטעמו הוא, וכיום, גם הדרך להביא ילדים לעולם עשויה להיות קצת שונה. גם נשים שאין באפשרותן לשאת הריון יכולות באמצעות הליך פונדקאות להפוך לאמהות ביולוגיות לילד, ומשפחות רבות נוצרות בזכות הליך זה בארץ. לטובת מי ששוקל להיעזר בפונדקאות – המאמר הבא נועד לעשות קצת סדר, והוא מתאר את התנאים, את הדרישות ואת המהלך כולו.
מי יכול להיעזר בתהליך פונדקאות בארץ?
לפני שמתחילים, חשוב להכיר את חוק הפונדקאות הישראלי, ולהבין מי זכאי להיעזר בהליך זה. חוק זה נקרא גם "חוק הסכמים לנשיאת עוברים" והוא נחקק בשנת 1996 בעקבות דרישה שהייתה קיימת בציבור. לאורך השנים החוק עבר תיקונים שונים ושינויים שנועדו להקל על ההורים ועל האם הנושאת. כיום, הליך הפונדקאות בארץ פתוח בפני זוגות הטרוסקסואליים ונשים יחידות, אך לא בפני זוגות חד מיניים או גברים יחידים.
בני הזוג או האישה נדרשים לעמוד בתנאים מסוימים על מנת להוכיח את זכאותם:
- בני הזוג או האישה צריכים להיות תושבי ישראל, בגירים (כלומר שמלאו להם לפחות 18 שנים).
- האישה נדרשת להוכיח כי אין באפשרותה לשאת בהריון, או כי בשל סיבה רפואית כלשהי ההריון יסכן את חייה.
- בריאותם הנפשית והפיזית של בני הזוג או האישה תקינים, ואין כל מניעה לכך שיהפכו להורים באמצעות הליך הפונדקאות.
- בני הזוג או האישה קיבלו ייעוץ מידי מומחה (עובד סוציאלי או פסיכולוג) אשר ברר איתם את האפשרות להורות מסוג אחר (למשל אימוץ).
כיצד מתחילים בהליך פונדקאות
על מנת להבטיח כי בני הזוג או האישה אכן עומדים בתנאים הנדרשים להליך פונדקאות בישראל, קיים הליך מוסדר שנועד לבחון את זכאותם. בני זוג המעוניינים לפתוח בהליך פונדקאות בארץ, צריכים לקבל את אישור של הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים, ולאחר מכן הם יכולים להתחיל בחיפוש אחר אם פונדקאית. הפנייה לוועדה יכולה להיעשות היום באמצעות מספר דרכים – דואר רגיל, דואר אלקטרוני וטלפון, וניתן כמובן להיעזר ברופא המטפל.
מסמכים הנדרשים לצורך פנייה לוועדה:
- מכתב שבו מפרטים בני הזוג/האישה את המעמד האישי שלהם (נשואים, חיים יחד, אישה הגרה לבד) ואת דתם. מכתב זה צריך כמובן לכלול פרטי התקשרות, על מנת שניתן יהיה לזמן את בני הזוג/האישה לוועדה.
- מסמך מטעם רופא המשפחה ובו מפורט מצבו הרפואי של הגבר.
- מסמך מטעם רופא המשפחה ובו מפורט מצבה הרפואי של האישה.
- מסמך רפואי המפרט מדוע האישה אינה יכולה לשאת את ההריון.
- בדיקת זרע.
- צילום תעודת הזהות של האם והאב המיועדים, ושל הנספחים לתעודה.
- רישום מטעם מרשם האוכלוסין ובו מפורט המצב המשפחתי של הפונה ותושבותו.
מסמכים אלו צריכים להישלח בדוא"ל או בדואר רגיל, ומטרתה של הוועדה לבחון אותם ולוודא כי בני הזוג עומדים בדרישות הבסיסיות הקבועות בחוק הישראלי.
מציאת פונדקאית וחתימה על חוזה
לאחר שהוועדה מאשרת את זכאותם של בני הזוג להסדר פונדקאות בארץ, יכולים בני הזוג להתחיל לאתר אם נושאת.
גם האם הנושאת נדרשת לעמוד בתנאים מסוימים, על מנת להבטיח כי בריאותה לא תיפגע:
- גילה צריך להיות בין 22 לבין 38.
- מצבה הרפואי והנפשי צריך להיות תקין.
- האישה היא אם לילד אחד לפחות שנולד במועד וללא סיבוכים.
- האישה ילדה לא יותר בארבע פעמים.
משנמצאה מועמדת מתאימה, נדרשים בני הזוג לחתום על הסכם משפטי שיבטיח את חובותיהם ואת זכויותיהם של שני הצדדים. הסכם זה יפרט גם את המהלך הרפואי כולו ויסדיר את הקשר בין הצדדים. על כן, לשם השלמה מוצלחת של הליך הפונדקאות יש להיעזר באיש רפואה מומחה ובעורך דין שיסייעו לוודא את שביעות רצונם של כל הצדדים המעורבים.