הסכם פונדקאות

המשפחה הגרעינית עברה שינויים רבים לאורך השנים, והחידושים הטכנולוגיים הקיימים היום מאפשרים לרבים להביא ילדים לעולם, גם בדרך אחרת השונה מהדרך הטבעית. אחת הדרכים הללו היא באמצעות אישה פונדקאית הנושאת את ההריון. מכיוון שמדובר בנושא רגיש, חשוב מאוד להכין מבעוד מועד הסכם ברור המפרט את הזכויות ואת החובות של כל צד.

פנייה לקבלת אישור

מי שמעוניין לפתוח בהליך פונדקאות בארץ, נדרש לפנות לוועדה מתאימה במשרד הבריאות. מטרתה העיקרית של הוועדה היא לוודא כי ההליך נעשה באופן תקין וכי זכויות כל הצדדים נשמרות. אלא שבארץ הליך זה אפשרי רק עבור זוגות נשואים או זוגות ידועים בציבור שבהם האישה אינה מסוגלת לשאת את ההריון. במדינת ישראל מתאפשר הליך של פונדקאות מלאה, כלומר הפונדקאית נושאת ההריון אינה האם הביולוגית של העובר. במקרים אלו העובר נוצר בעזרת שימוש בזרע של בן הזוג ובביצית של האישה, אך ישנה גם אפשרות להיעזר בתרומת זרע או בתרומת ביצית. בני הזוג חותמים על הסכם פונדקאות עם האישה הפונדקאית, והסכם זה מוגש לאישורה של הוועדה. מלבד ההסכם נדרשים ההורים לעתיד להגיש מסמכים נוספים בהתאם למפורט בחוק.

מציאת אם פונדקאית וחתימה על הסכם

על מנת להשלים הליך של פונדקאות בארץ, נדרשת כאמור חתימה על הסכם מסודר ובו מפורטים כל התנאים של ההתקשרות. במסגרת ההסכם הפונדקאית מסכימה לשאת את ההריון עבור בני הזוג, ומצהירה שהיא מודעת לכך שעליה למסור את היילוד לאחר הלידה. ההורים לעתיד מתחייבים מצידם בתשלומים שונים הכוללים את כיסוי ההוצאות הרפואיות שעל האישה לשלם, אך מלבד זאת במרבית המקרים מוסכם גם על פיצוי כספי הנקבע מראש. לרוב, סכום זה נע סביב ה-160,000 ₪, אך אם מדובר בלידת תאומים, קיימת תוספת תגמול. ישנם מקרים, כמו בעת ניתוח קיסרי או בשל פרוצדורות רפואיות אחרות, שבהם נדרשים ההורים לעתיד לשלם סכומי כסף נוספים. על מנת להבטיח את היצמדות שני הצדדים להסכם, דואג הזוג להפקדה של סכום שנקבע מראש בקופת נאמנות.

דרישות החוק

על מנת לקבל את האישור המבוקש מטעם הוועדה של משרד הבריאות, נדרשים בני הזוג והפונדקאית המיועדת לעמוד בתנאים מסוימים. כפי שכבר נאמר, ההורים צריכים להיות בני זוג (נשואים או ידועים בציבור), הפונדקאית נדרשת להיות אישה שגילה נע בין 22 ל-38 ושיש לה לפחות ילד אחד. ההורים המיועדים עוברים שלבי סינון וראיונות שנועדו להבטיח את בריאותם הפיזית והנפשית, וגם בריאותה של הפונדקאית נבחנת בהתאם. במסגרת ההסכם מצהירים ההורים והפונדקאית כי לא קיים ביניהם כל קשר משפחתי וכי גם השיוך הדתי שלהם זהה. חשוב לציין כי ההסכם שנחתם עם האם הפונדקאית תקף ל-18 חודשים בלבד.

הליך פונדקאות בחוץ לארץ

כיום, זוגות חד מיניים או מי שמעוניין להיות הורה יחידני, יכולים לבחור בהשלמת הליך פונדקאות בחו"ל. חשוב לציין כי תחום זה עבר שינויים רבים לאורך השנים, וייתכן בהחלט כי בעתיד זוגות חד מיניים כמו גם הורים יחידים, יוכלו להשלים הליך זה בארץ. מי שבוחר בהליך פונדקאות בחו"ל לא נדרש לעבור דרך הוועדה המאשרת של המדינה, ולעתים עלויות הטיפולים הרפואיים והשכר לפונדקאית אף יהיו זולים יותר. יחד עם זאת, גם במקרה זה חשוב לחתום על הסכם מסודר, והליווי המקצועי (של עורך דין) עשוי להיות הכרחי בעת הליך ההכרה בהורות. כיום מדינת ישראל מאפשרת הכרה בהורה הביולוגי בלבד, ואילו ההורה השני נדרש להליכי אימוץ. יחד עם זאת, גם בתחום זה ייתכנו שינויי חקיקה בעתיד. ליווי משפטי מצד גורם הבקיא בכל פרטי החוק יסייע בתיווך מול מוסדות המשפט ויאפשר תהליך פשוט יותר.